Njut av en ny säsong, eller somna om.

En ny säsong har precis börjat. Lagen har drillats i spåren, styrkelokalerna, brottningslokalerna mm. Lagen runt om i landet tar till sig nya knep för att få de sina att vara så väl rustade som möjligt. Efter att ha pratat med en handfull elittränare för att se hur just dom bygger upp sina lag så har jag kommit fram till att det inte skiljer speciellt mycket i styrke/löp momenten. Skillnaden ligger istället i taktiken, samt hur man bygger upp lagen/grupperna.

Det finns fortfarande många myter ute i landet. Ex vilka lag som alltid bjuder till och spelar en offensiv innebandy. Frågan jag ställer mig. Finns det något lag i elitserien som spelar offensivt? I vissa matcher kanske en del lag tar tillfället i akt och sätter full fart framåt. Men det är inte speciellt ofta. Allt handlar om ett så bra försvarsspel som möjligt. Det handlar om att minimera misstagen. Vara på rätt sida om sina motståndare.  För visst var det så att Pixbo/Haninge inte tog några guld på den tiden när dom charmade världen med sina otroliga anfallskombinationer. Båda dessa föreningar vann sina guld när dom äntligen satte sina respektive försvarsspel. Dom vann det inte på sitt sköna anfallsspel som många av er tror. Fjolårets mästare Aiks taktik handlar ju till 95% av försvarsspel. Vilket gav frukt av ett guld.

En innebandymatch idag är oftast bäst i tredje perioden. För då måste (oftast i alla fall) ett av lagen satsa lite hårdare framåt. Då öppnar sig plötsligt spelet, och chanserna börjar avlösa varandra. Ibland kan man tro att man har set två helt olika idrotter när man skall sammanfatta en helt vanlig match.

För två veckor sedan så såg jag Pixbo-Warberg i en träningsmatch. Matchen var helt intetsägande i två perioder. För att som vanligt explodera i tredjeperioden. Man undrar varför ex vissa av landslagsspelarna hade gått och sparat sig i 40 minuter. Dåligt tränade? Vad jag vill säga är att det inte är första gången man ser detta. Man såg fenomenet i stort sätt hela förra säsongen. Antingen så var matchen redan avgjord efter två perioder. Eller så exploderade matchen i tredje perioden. Kan/vågar inte ledarna skicka fram sina trupper lite tidigare i matcherna? Måste dom ha en periodpaus för att kunna agera?

Jag är lite orolig för att publiken kommer att komma till matcherna straxt innan tredje perioden startar.

Skall våran produkt fortsätta att utvecklas så måste spelare/ledare bjuda till lite mer. Hur många lag tränar anfallsspel lika mycket som dom tränar försvarsspel? Det måste helt enkelt bli lite mer show. Enligt mitt sätt att se på saker, så finns det endast en ledare i eliten som bjuder på lite show. En som vågar ta ut målvakten i andra perioden. En som bjuder publiken på något extra. Tack Vidar. Fortsätt på din inslagna linje. Och dela gärna med dig lite av din erfarenhet och glädje till dina surströmmingar till kolleger.

Förra helgen så spelade Pixbo-Falun. Falun vann matchen med 5-4 i sd. Falun vann alltså en match fastän dom enbart lyckades att skjuta 10 skott på mål under 62 minuters spel? Skall man skratta eller gråta? Pixbo skall givetvis vara nöjda med sitt försvarsspel. Men skall Falun vara nöjda med sitt anfallsspel? Vad jag menar är att ett lag som endast släpper 10 skott på mål skall givetvis vara nöjda. Samt att ett lag som endast mäktar med att sätta 10 skott på mål bör vara riktigt besvikna. Eller hur ser man på saker och ting i dom här konstiga situationerna. Många av er har nog redan eran uppfattning helt klar.

Nej släpp lirarna loss igen. Låt stjärnorna få lite friare roller. Så lovar jag er att publiken kommer att strömma in i de varma idrottshallarna för att titta på världens härligaste inomhussport.