Är Innebandyns demokrati hotad?


Hur är det med demokratin inom innebandyn egentligen? Frågan känns väldigt berättigad tycker vi efter vårens alla turer om 14 lag hit och dit. Det följs nu upp av ett ännu värre brott mot demokratins principer. Per Jansson riskerar att få en mot kandidat i 58-årige Lars-Gunnar Tjärnqvist från Västerbotten. Inget fel i det om det inte vore för att inget distrikt har nominerat Tjärnqvist, inte ens hans eget distriktsförbund. Han satt fram tills nyligen i valberedningen och det ger en fadd bismak. Fanns det verkligen ingen annan kandidat, det luktar väldigt mycket jäv. Fanns det ingen annan kandidat eller bestämde man sig för att nominera en av sina kollegor bara för att ha någon att nominera?Självklart ser vi inget fel i att Jansson utmanas, det är en av demokratins spelregler. Det vi vill se är att fastställda regler följs. Dessutom ser vi inte det positiva i att byta ut en 43-åring mot en 58-åring, ska Jansson bytas ut skall det vara mot en yngre visionär, inte en "innebandypappa". Den som ersätter Jansson bör komma från innebandyns egna led, gärna som spelare, tränare och sedan olika förtroendeuppdrag. Vi ser inte heller något hinder i att en motkandidat är kvinna, om rätt kompetens finns. Men som det nu ser ut finns det ingen hållbar motkandidat till Jansson.

 

Dessutom får vi inte glömma vad Per Jansson gjort för svensk innebandy. Det är tack vare Janssons hårda arbete som vi ser så mycket innebandy i SVT idag, han har jobbat hårt för att lansera innebandyn i Sverige. En sak som dessutom talar mot Tjärnqvist är att han idag är ordförande i Västerbotten, samma Västerbotten som söker dam-VM. Det är som upplagt för en jävsituation, eller tvärtom, han väljer bort Västerbotten just för att inte riskera jävanklagelser.Så länge ingen stark motkandidat med en djupförankring inom innebandyrörelsen kan presenteras ser vi inga skäl till att avsätta en hårt arbetande och djup engagerad ordförande som Per Jansson.
 
Johan Sjöstrand

Krönikör Innebandynytt.se och ansvarig bloggare för Blog of Innebandy


Mikael "Koppen" Lindqvist

Krönikör Innebandymagazinet.se och ansvarig bloggare för Koppens Innebandyblogg


Kommentarer
Postat av: Anonym

Mycket bra skrivet all cred

2007-04-27 @ 10:02:05
Postat av: Alex

Koppen för President???
Som vanligt bra och träffsäkert skrivet.

2007-04-27 @ 10:45:04
Postat av: Anonym

Demokratin hotad??? Är alla krokodiltårar bara för att ni är bekant med honom eller för att han är från Örebro.... Den som allra mest har hotat demokratin inom innebandyn är Per Janssons dåliga ledarskap. Han och hans gelikar har på många olika sätt alltid tryckt ner de som haft andra åsikter. Det finns det otaliga exempel på. Det har på många sätt bedrivits en svågerpolitik inom förbundet som definitivt inte varit närheten av professionellt eller utvecklande. Per Jansson är den som ansvarar för att verka utår och sälja innebandyn. FÅ om NÅGON vet knappt vem han är. TV sändningar skulle ha kommit igång tidigare om det suttit någon som varit kompetent. Bra om man släpper in andra i ankdammen. Det vore otroligt viktigt för utvecklingen av svensk innebandy!!!!

2007-04-27 @ 14:04:10
Postat av: Koppen

Läs en gång till.

Om du vet så mycket, varför är du då anonym? Är du rädd för nångon?

2007-04-27 @ 15:22:29
Postat av: !

Oche vem vet vem Tjärnqvist är?

2007-04-27 @ 16:02:59
Postat av: Majjen

Huvudsyftet med indirekt demokrati är att en representant som en grupp människor har förtroende blir vald. Vid återkommande nyval omprövas representanten och dennes arbete utvärderas. På så sätt ska även Per Jansson sakligt synas i sömmarna.
Jag tror idrotten vinner på att denna diskussion sker på bloggar och i krönikor. Det är dock viktigt att ålder, kön, härkomst mm inte är basen för vårt val utan att man lyssnar på vilken ambition de olika kandidaterna har att utveckla vår sport. Innebandy-Sverige är inte större än att man ständigt hamnar i jävsituationer, men vi måste lita på att representanterna klarar att hantera detta.

2007-04-27 @ 17:55:53
Postat av: Ryzzen

Kommer och tar dig förr eller senare

2007-04-27 @ 20:14:44
Postat av: Anonym

Att två bloggare kan sjunka så lågt som Koppen och Sjöstrand gör ar direkt pinsamt. Ni försöker vara en frisk fläkt men säljer ut er till etablisemanget på ett direkt förnedrande sätt. Är det betald reklamplats? I mångas ögon har ni som forum tappat allt förtroende i fortsättningen. Vad är ni ute efter? Vill ni göra en karriär inom förbundet.....

2007-04-28 @ 10:47:08
Postat av: Daniel Nordkvist

Låter konstigt att ni två har sådan åsikt som nyskapande, vad jag vet är det helt riktigt att denna nya tupp inte blev nominerad av sitt eget distrikt däremot av ett annat.

Nyskapande har väl i alla fall inget med ålder att göra, tror definitivt att en 58-åring kan göra enormt mycket. Västerbotten är idag troligtvis det mest framgångsrika distriktet så jag tror definitivt att denna nya man kan göra skillnad.

Ni pratar om jäv, ingen av er två som kommer ihåg Per Janssons hammarbyaffär??? Ni två skriver underbara alster som är riktigt bra, men lite förändring även på toppen är med största säkerhet utvecklande för innebandyverksamheten.

2007-04-28 @ 18:43:25
Postat av: Ingen koll

När man väljer att skriva så om Per Jansson då har man verkligen ingen som helst koll på vad som händer inom innebandy-Sverige. Ett sämre ledarskap får man leta efter! Spelar ingen roll vem som utmanar honom om ordförandeposten, än mindre vilka som har nominerat! Bara Per Jansson byts ut omedelbart! Ledsen, men där sjönk ni båda riktigt lågt i mina ögon

Skärpning!

2007-04-28 @ 21:01:01
Postat av: András Czitrom

Hm...

2007-04-29 @ 11:55:11
Postat av: Perra Welander

He he, känsligt ämne detta med Jansson uppenbarligen!
Jag har sista veckan upptäckt din blogg och gillar att då och då glida in och läsa lite om dina tankar. Keep up the god writing!

För övrigt är det inte konstigt att det dyker upp motkandidater till Jansson, är väl kanske på tiden? Jag gillar Jansson och tror han har mycket att tillföra än några år. Resultaten inom innebandysporten på massor med områden för tala för Jansson, under den period han och många andra jobbat hårt för innebandyns utveckling!
Känner inte till den andra killen alls, dock! Så inte kan jag göra mig till talesman för antingen eller!

2007-04-29 @ 17:43:08
Postat av: Koppen

Tjena Perra.


Kul att se dig här. Hoppas att allt är bra. Ähh va fan jag ringer. Hej så länge.

2007-04-30 @ 11:38:45
Postat av: Casperemmy

Keep the good works comming.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback